Finns det hälsorisker med Botox?

Många som tänker på Botox ser nog skönhetsbehandlade kändisar i Stockholm framför sig, människor med släta pannor som inte verkar haft ett enda bekymmer i hela sitt liv, förutom kanske kring hur de ser ut. Botox har ett dåligt rykte, och många skulle aldrig för sitt liv erkänna att de gått igenom en Botoxbehandling för att bli av med rynkor.

Många får medicinsk behandling med Botox

Ändå är det väldigt många svenskar, både i Stockholm och i resten av landet, som får regelbundna behandlingar med Botox. Till absolut största delen rör det sig då om medicinska behandlingar. Botox används för att lindra besvär med migrän, inkontinens, ymniga svettningar och tics, och det används även sedan många år för att lindra spasmer hos CP-skadade barn. Trots detta är det som skönhetsmedel vi känner Botox och förfasar oss över det. Men är det verkligen så hemskt och farligt med Botox som vi hälsoentusiaster och förespråkare för ”det naturliga” påstår?

Svårt att se några allvarliga hälsoeffekter

Nu är vi inte direkt opartiska, men vi skulle nog tidigare hävdat att det verkar lite onaturligt att så att säga injicera gift i ansiktet. Men samtidigt måste man ju titta på alla de positiva effekter Botox har som medicinsk produkt. Under 25 års användande av Botox i Sverige har det knappt förekommit några biverkningar, och att människor skulle ha dött av Botoxbehandlingar är rent nonsens.

Inte heller när de gäller att ta bort rynkor verkar det finnas särskilt många bieffekter med Botox. Möjligen kan man bli lite röd i området där man injicerats ett par timmar efter behandlingen, men det är ju egentligen inget konstigt. Botox injiceras, har sin effekt, och sedan försvinner det efter några månader och måste göra en ny behandling. Botox kan inte spridas till resten av kroppen och det kan inte ta sig ut i blodet eller påverka andningsorganen.

Risker med okunnig behandlingspersonal

Det som kan vara en risk är om man går till en oseriös skönhetssalong där personalen saknar tillräcklig kunskap för att kunna injicera Botox korrekt. Tyvärr finns en del sådana salonger, framför allt i Stockholm. Då finns en risk att man får fel dos, varpå man kan få problem med hängande ögonlock och att muskelfunktionerna i ansiktet inte fungerar som de ska. Dessa effekter är dock alltid övergående, eftersom effekten av Botox ju inte är permanent.

Legitim behandling med Botox i Stockholm

Därför ska man så klart alltid vända sig till en läkare när man vill ha en skönhetsbehandling med Botox. Det finns många seriösa skönhetssalonger som har legitimerade läkare anställda, som är medicinskt ansvariga och får köpa in Botox och förskriva det. Det är så det ska gå till enligt lagen, och de tär också så det går till på de flesta skönhetssalonger i Stockholm.

Man behöver inte vara orolig för sin hälsa om man är intresserad av att ta bort rynkor med Botox. Däremot ska man, som vid alla typer av ingrepp, vara noga med att man går till en seriös salong och inte lockas av billiga priser. En medicinskt korrekt behandling med Botox kostar. Inte minst är det medlet självt som kostar när det köps på laglig väg. Men även den ovärderliga kompetens som medicinskt utbildad personal besitter är naturligtvis värd sitt pris.