En god tandhälsa är viktig för hela kroppen

De senaste åren har sambandet mellan vår tandhälsa och kroppen i övrigt blivit allt tydligare. Sjukdomar som uppstår i tänderna, som karies och parodontit (tandlossning) kan leda till att bakterier tar sig ut i kroppens blodomlopp och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar. Vår munhygien är alltså inte bara viktig för tänderna utan för hela kroppen.

Minskat sockerintag ger starkare tänder

Den som vill förbättra både sin tandhälsa och sin allmänhälsa har mycket att vinna på att försöka få

i sig mindre socker. Ett för högt sockerintag leder till övervikt och kan även leda till diabetes. På motsvarande sätt är det relativt enkelt att gå ner i vikt och förbättra sin hälsa genom att dra ner på sockret. I vårt samhälle är det dock ingen lätt uppgift. Förutom uppenbara sockerkällor som läsk, godis och kakor finns det tillsatt socker i många livsmedel, som till exempel bröd, såser och charkuteriprodukter.

För tänderna är ett minskat sockerintag bra, eftersom det minskar risken för karies. Varje gång vi äter ett livsmedel som innehåller socker sätter bakterier i munnen i gång med att omvandla sockret till syra, som fräter på tandemaljen. Upprepade syraattacker leder till att det till slut bildas hål i emaljen och att kariesbakterier kan ta sig in i tanden. Att tugga ett sockerfritt tuggummi en stund efter att man ätit kan vara ett bra sätt att hjälpa saliven att föra bort illasinnade bakterier, men det bästa är naturligtvis att äta mindre socker och även att undvika småätande.

Inte dyrt med tandläkare i Sundbyberg

Att regelbundet gå till tandläkaren är ett bra sätt att försäkra sig mot långtgående tandsjukdomar. Går man till tandläkaren en gång per år har tandläkaren goda möjligheter att på ett tidigt stadium ta bort plack och tandsten och upptäcka angrepp på emaljen som kan åtgärdas direkt. Att hitta bra tandläkare för rutinundersökningar är inte svårt, och särskilt dyrt blir det inte heller. Bor man i till exempel Sundbyberg norr om Stockholm finns enbart där några tiotal tandläkare att välja bland och kostnaden blir med tandvårdsstödet oftast bara några hundringar.

Nu är det inte överallt det är lika billigt att gå till tandläkaren som i Sundbyberg. Ju mindre konkurrens desto högre priser. Men kostnaden för en rutinundersökning överstiger i princip aldrig tusen kronor före utnyttjat tandvårdsstöd, en kostnad som nog de flesta klarar av någon gång per år. För den som prioriterar sin tandhälsa är det en självklarhet att gå till tandläkaren en gång per år eller åtminstone vartannat.

Egenvården är viktigast

Det viktigaste är ändå att man själv tar hand om sina tänder med regelbunden tandborstning med fluor och att göra rent ordentligt mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborstar. Man ska också hjälpa tänderna på traven genom att dra ner på sockret. Socker är ett beroende, och det kan kännas jobbigt i början, men efter ett tag märker man att sockersuget minskar och att man klarar sig utmärkt med mindre socker. Läs mer om tandvård.