Lär dig mer om vaccin

Idag hittar vi vaccin mot de flesta sjukdomar. De sjukdomar det inte finns för ännu, arbetas det på. Forskare arbetar på utveckling av vaccin och frivilliga låter sig testas med vaccinen.

Det kan inte sägas nog ofta hur mycket vaccin gör för vår mänsklighet. Många är inte så kunniga inom vaccin, detta beror på att vi tar de som barn, sen dröjer det en lång tid innan de ska tas igen. De finns flera tusentals olika vaccin, bor man i ett fästingrikt område brukar man vaccinera sig mot TBE. Fästingar kan bära på hemska sjukdomar och dessa vill man vara vaccinerad mot om man bor på ett drabbat ställe. Vi har många sjukdomar som röda hund, mässling och kikhosta i Sverige som vi idag inte märker av. Detta då vi varit så noggranna med att ta vaccineringen att vi inte får samma utbrott som förr. De förekommer fortfarande, men inte alls i samma mängd.

Fritt val om man ska vaccineras

I Sverige följer man ett vaccinationsprogram från att man är bebis. Denna ger en det skydd man behöver, även när barnen börjar på dagis. Dock finns ingen lag på vaccinering. Det innebär att man som föräldrar inte behöver vaccinera sina barn. Detta är inget besult man bara bör ta utan man bör läsa på och lyssna mycket om just vaccineringar innan. Man kan läsa vetenskapliga artiklar om vaccinering där man får saklig information. Prata gärna även med de som jobbar med vaccin innan något beslut tas.