Varför ska man motionera?

Motionera mera – skulle kunna vara en slogan för något hälsohem. Sinnebilden för hälsohem är ett ställe för hurtbullar, människor som ser vältränade och pigga ut. Det var under 1970-talet som hälsohem blev populära i Sverige. Innan det hade det funnits flertalet sådana i USA. Under 1970-talet blev det allmänt populärt att leva sunt, äta endast grönsaker. Vanliga människor började meditera och man blandade friskt olika religioner och blandade in vegetarisk kost. Människor sökte hälsa i både religioner och kosten man fick i sig.

Motionen är bra för oss

I dag vet vi bättre. Det är inte enbart kosten som gör oss hälsosamma. Det är motionen som ger oss ett bättre liv. Visste du att motion kan föryngra din kropp? Man kan låta en läkare undersöka dig, som tar prover och låter analysera fetthalt, kolesterol i blodet, värden för kortisol (stresshormon) mängder socker i urinen och så vidare. De kan då få fram en ungefärlig ålder för din kropp. Du kan till och med låta testa dina värden innan du påbörjar en regelbunden träning, och sedan efter ett års med regelbunden träning, låta testa dig och undersöka dina värden på nytt.

Vi är fortfarande stenåldersmänniskor

Med allra största sannolikhet kommer du att se att samtliga dina värden har förbättrats. Forskarna har ju kommit underfund med vilka undergörande effekter träningen har för oss människor. Förklaringen ligger förmodligen i det faktum att vi fortfarande är stenåldersmänniskor. Vår omgivning, vår civilisation har förändrats och förändras fortfarande, men vi, våra kroppar har inte förändrats. Vi har fortfarande kroppar som behöver motion, som är byggda för att röra på oss, vandra långa vägar, gå i skogar, berg och simma. Vi är byggda för att jaga djur, simma efter fiskar och springa.

Vi sitter stilla alldeles för mycket

Det är av den anledningen som vi mår bra av motion och träning. Vi har muskler som förtvinar om vi sitter stilla. Våra ryggar tar stryk då kroppen inte får röra på sig i tillräcklig grad. Så kommer du till läkaren för att du smärtor i ryggen, är stressad, trött, inte kan sova, har högt eller lågt blodtryck, blir inte förvånad om läkaren skriver in motion och träning på ditt recept.