Influensa, vareviga säsong

Känner du dig trött och frusen? Har snorat börjat rinna? Värker det i dina muskler? Det gör kanske även ont i halsen och du förstår att snart, snart kommer hostan som ett brev på posten.

Alla dessa symtom är tecken på influensa. Om du även får feber och huvudvärk samt känner dig matt så kan du så gott som checka av alla symtom på listan. Symtomen kan vara lindrigare eller så kan man bli ordentligt sjuk. Man kan ha hög feber i kanske en vecka. Även matlusten kan försvinna och det gör inte direkt saken bättre. Det är dock viktigt att försöka äta trots att man inte känner sig hungrig. Man ska även tänka på att dricka mycket om man har feber samt att vila. Fast om man känner att man har lite mer ork behöver man inte ligga och vila i sängen hela tiden. Det kan vara bra med en nypa luft då och då.

Vissa blir mer sjuka

Trots att en influensa är tråkig att drabbas av, och kan vara mer eller mindre jobbig att ta sig igenom, så är det inget problem för de flesta att klara av. Däremot finns det en del som faktiskt har svårare att klara en influensa, som kan bli allvarligt sjuka. Dessa kallas för riskgrupper. Dit räknas alla som är över 65 år, om man är kraftigt överviktig eller är gravid efter 16:e graviditetsveckan. Man är även riskgrupp om man har en hjärt- eller lungsjukdom, lever- eller njursvikt eller diabetes. Även om man har ett kraftigt nedsatt immunförsvar eller flera funktionsnedsättningar samtidigt, räknas man som riskgrupp.

Vaccinering mot influensa

Influensa är något som återkommer varje år, man brukar kalla det för säsongsinfluensa. De flesta klarar den som sagt bra om de smittas, medan riskgrupper bör vara försiktiga. Influensan brukar dock smitta lätt och är inte alltid så enkel att undvika. Tillhör man en riskgrupp kan man därför vaccinera sig mot den.

Vaccinering mot influensa brukar erbjudas till riskgrupper på vanliga vårdcentraler. Detta görs då enbart när influensasäsongen är igång. Om man inte tillhör en riskgrupp kan man ändå vaccinera sig mot influensan om man vill. Då kan man gå till en vaccinationsmottagning, men man får betala själv. Priset kan variera, men det är bara att ringa och fråga. Det kan vara så att man lever med någon som tillhör en riskgrupp och vill skydda den personen genom att göra sig själv immun.