Var rädd om synen!

Ögonen är ju det som släpper in ljuset in i våra kroppar. Utan ögon skulle vi inte se något. Vi uppfattar ju ändå det mesta som sker runt omkring oss med hjälp av vår syn och ögon. Därför är våra ögon bland det viktigaste som vi har. Så varför inte gå regelbundet till en ögonläkare och göra kontroller?

Efter 50 år fyllda blir synen försämrad för de flesta av oss. Då kan man behöva vara alert på vilka förändringar som vi ser i våra ögon och som påverkar synen negativt. Särskilt viktigt är det att kontroller ögonen om man upplever något av följande:

  • Sämre syn – ibland är det inte tillräckligt att gå till en optiker om man upplever sämre syn. Ibland kan den sämre synen bero på någon ögonsjukdom. Som tur är, brukar de flesta optiker kontrollera blodtrycket i ögonen, som kan indikera grön starr. Sådant kan man inte upptäcka på egen hand.
  • Torra och kliande ögon – om man får torra och kliande ögon, bör man kontrollera ögonen så att det inte ligger någon dold sjukdom bakom torra och kliande ögon.
  • Fläckar som är gula – det finns en särskild ögonsjukdom som heter gula fläcken och det är att patienten ser en gul fläck mitt i synfältet. Den kan lindras om man upptäcker den i tid. Gå därför regelbundet till ögonläkare som kan lindra en sådan sak.
  • Besvär med tårar – har man rinnande ögon, bör man också gå till ögonläkare som kan kontrollera varför tårarna rinner.
  • Grön eller grå starr – får man grå ögon, som man ju inte har haft förut, bör man absolut så snart som möjligt gå till en ögonläkare för att få operation.
  • Vagel i ögat eller blefarit – om man får en vagel i ögat, gör det mycket ont, och man bör gå till en ögonläkare, som kan avgöra vad smärtan i ögonen beror på. Kanske behöver ögonläkaren avlägsna vageln.